Ga naar de inhoud
Home » Recente Blogs » Camperreis Marokko: Wat kan je verwachten

Camperreis Marokko: Wat kan je verwachten

Marokko Camper

Winter 2024 stond voor ons in het teken van een camperreis door Marokko. Voor ons een totaal nieuw land en bovendien zelfs een continent wat verandert. Afrika word door een schrale 14 kilometer gescheiden van Europa door de straat van Gibraltar, maar dit brengt een groot verschil met zich mee. Mocht jij net als ons dit prachtige land met de camper willen ontdekken, dan leggen wij hier alvast uit wat je kan verwachten en waar je rekening mee moet houden.

Betalen in Dirham

In Europa betaal je natuurlijk bijna overal met de euro, maar in Marokko betaal je met de locale munteenheid genaamd de Dirham. Het is vrij lastig om te kunnen pinnen, dus zorg je dat je altijd contant geld bij je hebt. Onze ervaring is dat je bijna altijd wel kan pinnen in een grote carrefour, of een tankstation, maar verder is het lastig. Je kunt het beste dirham pinnen bij een bankautomaat. Echter word er soms een percentage berekent of betaal je een vast bedrag van ongeveer 2 a 3 euro bij de betaalautomaat. De koers van de dirham is 1 euro = 10,9 dirham, maar in de praktijk valt de wisselkoers lager uit (10,5).

Overnachten met de camper

Kamperen Marokko

Waar je in Europa op elke straathoek wel een camping tegen kan komen, zijn er in Marokko aanzienlijk minder. Vooral rond de grotere steden vind je wel een aantal campings, maar verwacht niet dat deze altijd de Europese standaard zijn. Er zitten echter wel ook goede campings tussen zoals onze ervaring op Le Relais in Marrakesh. Voor de meeste campings betaal je niet meer dan 10 euro, wat Marokko erg goedkoop maakt om te reizen.

Naast campings vind je gelukkig genoeg plekken om te staan in de natuur, aan zee of soms parkeerplaatsen in de stad. Soms sta je gratis en erg rustig, andere keren kan het ook midden in de natuur best druk zijn. In de steden of aan populaire stranden vind je vaak een parkeerwachter. Wij vragen ons af in hoeverre dit een echte parkeerwachter is of iemand die zo geld probeert te verdienen, maar het voelt vaak wel veilig. Het beste om je camperreis Marokko te doen slagen is uiteraard de app park4night, waar je precies kan zien welke plekken goed en veilig zijn.

Boodschappen doen

Asilah markt

Tijdens je camperreis Marokko moet er natuurlijk ook boodschappen gedaan worden, en dat gaat iets anders dan in Europa. In de grote steden vind je de Carrefour en Marjane. Deze supermarktketen is precies wat je gewend bent in Europa, maar is wel iets prijziger vaak. Ook is de Carrefour de enige plek waar je naar ons weten alcohol en soms varkensvlees kan kopen.

In de kleinere dorpen zal je dus ook lokaal boodschappen moeten doen. Er zijn een hoop minimarktjes waar ze een aantal basisproducten verkopen, maar vlees, vis en groenten zul je nog elders moeten kopen. Vlees halen we zelf bij de Carrefour en leggen we in de vriezer, aangezien je anders bent aangewezen op een lokale slager. Bij de slager is het vlees vaak buiten de koeling en onder de vliegen, wat wij zelf niet hygiënisch vinden. Fruit en groenten kan je bij veel kraampjes kopen en is van uitstekende kwaliteit en echt heel goedkoop, zo heb je een kilo bananen of sinaasappels voor een euro. Ook groenten voor een pasta, zoals een wortel, courgette, paprika en ui kosten tezamen rond de 80 cent.

Tot slot ervaren wij vaak dat op openbare parkeerplaatsen mensen langs komen met bakjes fruit of verse broden en donuts. Sta je aan het strand, dan kan je ook een vers gevangen vis kopen. Zo waren wij voor 2 octopussen 5 euro kwijt en kostte 2 kg tonijn 10 euro, echt goedkoop en lekker!

Uit eten

Uit eten in Marokko is heel goed te doen en ook behoorlijk veilig. Let wel op dat je in het begin wellicht last kan krijgen van je buik, vooral met salade die gewassen is met kraanwater. Een tajine of couscous is het nationale gerecht en echt heel lekker. De tajine wisselt zich vaak af tussen kip, rund, lam of vis en hier worden dan ook wel andere groenten in verwerkt. De meeste tajines kosten rond de 7 euro, maar we hebben ze zelfs gezien voor 3 euro met verse tonijn! Verder zijn er ook wel plekken waar je een burger of pizza kan halen, ook vrij goedkoop. Mocht je toch wat meer van de Aziatische keuken houden dan zal je zelf af en toe moeten koken, maar alles kun je vinden in de carrefour.

Onderhoud camper

Je camperreis Marokko is bijna niet compleet zonder een bezoek aan een Marokkaanse garage. Wij hebben een aantal keer onderhoud laten plegen aan de camper en dit is veel goedkoper dan in Europa. Naast het vervangen van onderdelen kun je hier ook goed terecht voor het opnieuw laten spuiten van je camper. Een vriend van ons heeft zijn oude Volkswagen T3 laten spuiten voor 1000 euro, alhoewel dit al aan de dure kant is. Ook zijn er veel winkels waar je nieuwe kussens kan maken, dakrails, of hoe gek je het ook kan bedenken.

Zwerfhonden

Straathonden Marokko

Voordat we naar Marokko gingen wisten we al dat er zwerfhonden rond zouden lopen, maar niet dat het probleem zo groot was. In elke stad of dorp vind je tientallen honden, meestal in een goede conditie omdat ze gevoerd worden, voornamelijk door toeristen. Soms kom je honden tegen die er echt heel slecht uit zien, maar rabiës komt gelukkig niet veel voor. Over het algemeen zijn de meeste straathonden heel lief, maar het kan vervelend zijn als je zelf een hond hebt. Soms als wij de hond uit laten komt er een groep van 10 straathonden blaffend op je af rennen. Dit kan erg intimiderend over komen en als je daar niet comfortabel mee bent is Marokko wellicht niet de beste bestemming als je zelf een hond hebt. Gelukkig blijft het vaak bij geblaf en hebben wij nog geen vechtpartijen meegemaakt, maar wees voorbereid hierop.

Naast een hoop zwerfhonden vind je ook veel zwerfkatten of andere dieren in slechte omstandigheden. Marrakesh is daarin een koploper aangezien er veel toeristen komen. Op het bekende Djemaa El Fna plein vind je veel slangen waarbij tanden zonder verdoving verwijdert worden om te dansen op het geluid van de fluit, of aapjes aan de ketting met een jurkje aan. Buiten de grote steden zie je soms ook hoe kippen op de markt worden gehouden of geiten waarvan 4 poten aan elkaar gebonden worden een achterop een scooter hangt. We willen niet hiermee zeggen dat het overal heel slecht is, er zijn ook Marokkanen die beter met dieren omgaan, zwerfkatten voeren, onze hond aandacht willen geven, en noem maar op. Echter willen we wel de waarheid vertellen zodat je niet schrikt als je taferelen tegen komt die vanuit onze visie niet normaal zijn.

Afval

Tot slot is er nog het afval, wat wij als Europeanen niet gewend zijn. In Europa is het afvalsysteem vrij goed geregeld, waarbij dat hier soms totaal ontbreekt. Vuilnisbakken zijn schaars, en als ze er zijn word het afval soms gewoon buiten het dorp grootschalig gedumpt. We spreken liever niet negatief over een land, maar je zult geen enkele plek tegen komen waar geen zwerfafval ligt. Persoonlijk trok dit vooral de eerste week veel aandacht van ons, maar het went. In het begin dachten wij vooral dat de schuld enkel bij de inwoners ligt, maar het systeem word ook vanuit de overheid slecht geregeld helaas.

Conclusie

Alhoewel in Marokko soms dingen niet zo zijn als wij gewend zijn, is het een prachtig land om te bezoeken. Laat je vooral niet gek maken door de negatieve zijde, maar probeer het positief te zien. Het landschap is waanzinnig mooi en uitdagend en de Marokkaanse keuken is erg lekker en goedkoop. Mocht je de wintermaanden in Europa willen ontvluchten dan is een camperreis Marokko echt een aanrader! Mocht je inspiratie willen opdoen voor een van de vele leuke locaties, bekijk dan eens een van onze andere blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *