Ga naar de inhoud
Home » Bestemmingen » Marokko » Marokko met de camper en de hond mee, wat te doen.

Marokko met de camper en de hond mee, wat te doen.

Marokko is een magische bestemming om te bezoeken met de camper, maar voor sommige mensen nog een stap te ver. Dat is niet gek natuurlijk, een nieuw continent en een uitstapje buiten de EU vergt wat meer werk. Vooral het meenemen van een hond naar dit Afrikaanse land heeft een hoop voorbereiding nodig en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Op deze pagina leggen we jou alles uit over de reis naar Marokko met de camper en hoe het hele proces gaat, van de veerboot tot de dierenarts en de PIF.

Titerbepaling Hond

hond

De voorbereidingen van de reis beginnen al in Nederland. Mocht je de hond willen meenemen dan moet je er voor zorgen dat je trouwe viervoeter een Europees Paspoort heeft. Het paspoort moet corresponderen met de chip in zijn hals, maar we gaan er vanuit dat dit deel bijna altijd wel in orde is. Bij de dierenarts moet je de hond laten vaccineren tegen de ziekte Rabiës, welke in Marokko veel voorkomt. Voor Marokko zelf is dit niet zo zeer nodig, maar wel voor de terugkeer naar Spanje.

Een aantal jaar geleden is er een uitbraak geweest in Spanje met Rabiës, afkomstig uit Marokko. Om deze reden heeft de Spaanse overheid de regelgeving aangesterkt. Tegenwoordig moet je naast een vaccinatie ook de zogenaamde titerbepaling hebben gedaan bij de hond. Je gaat hiervoor langs de dierenarts en deze neemt wat bloed af. Het bloed word opgestuurd naar een laboratorium en deze kijken of er genoeg antistoffen aanwezig zijn in het bloed. De test kan je echter pas doen na 30 dagen van de vaccinatie datum. Als de uitslag positief is legt de dierenarts dit vast in het paspoort, maar behoud ten alle tijden het certificaat met de uitslag.

Dierenarts Spanje

Voor je vertrekt met de veerboot naar Marokko moet je nog een bezoek brengen aan de dierenarts. Wij vertrekken vanuit Algeciras en gaan hiervoor naar ‘Centro Veterinario Brulina‘. Hier word er een algemene gezondheidsverklaring gegeven voor je hond, en kijken ze of alles in orde is. De arts zal de gegevens doorsturen naar de PIF, een kantoor in de haven. Onthoud goed, de verklaring is maar 24 uur geldig, dus het is verstandig om op tijd te vertrekken naar de haven.

Benodigdheden voor bij de dierenarts:

  • Europees dierenpaspoort
  • Titerbepaling uitslag
  • Ticket veerboot
  • Paspoort eigenaar hond
  • Kentekenbewijs van de camper

Puesto De Inspeccion Fronterizo (PIF)

Tot slot moet je in de haven nog een bezoek nemen bij de Puesto De Inspeccion Fronterizo, oftewel in het kort de PIF. Soms is het nogal verwarrend omdat Carlos zegt dat een afspraak niet nodig is, maar de dierenarts gaf ons aan dat het wel nodig is. Wij hebben de PIF gebeld om te vragen of dit nodig was en zij vertelde dat het voor ons niet nodig is omdat wij direct na de dierenarts hun kant op kwamen. Wil je echter zeker zijn van je zaak, dan kan je de PIF bellen met het volgende telefoonnummer: 956989068.

Bij de dierenarts heb je een formulier gekregen met de gezondheidsverklaring. Ook krijg je het zogenaamde SEX/GAN nummer mee, welke je tezamen met de verklaring moet overhandigen bij de PIF. Hier word enkel wat gescand en na 15 minuten sta je weer buiten. Je krijgt dan onderstaand formulier mee en je kan door rijden naar de ingang van de haven.

Het formulier welke je krijgt bij de PIF

Veerboot tickets Carlos

De enige manier om naar Marokko met de camper te komen is per veerboot. Er zijn ooit ideeën geofferd om een brug of tunnel aan te leggen, maar van uitvoering is nog nooit spraken geweest. Er zijn een aantal veerboten die je kunt nemen, maar de meest handige optie is vanuit Algeciras. Vanuit deze haven kun je beslissen om de veerboot te nemen naar Tanger-Med, of de Spaanse exclave Ceuta. Het nadeel van Ceuta is dat je de grens per land moet passeren, wat vaak meer tijd in beslag neemt.

Er zijn een hoop plekken waar je tickets kunt kopen, maar wij besluiten dit te doen bij het kantoor van Carlos, Viajes Normandie. Op het eerste oog was het erg chaotisch, en de eigenaar Carlos kan geen Engels. Gelukkig heeft hij een aantal werknemers die wel Engels kunnen en uiterst vriendelijk zijn. Een retourticket kostte ons hier 280 euro. Even snel op internet kijkende, concluderen wij dat dit gek genoeg goedkoper is dan de veerboot website van Directferries. Daarnaast is het ticket een open-retour ticket, wat betekend dat we geen vaste datum hebben voor vertrek.

Ook is het erg leuk dat Carlos ontzettend gastvrij is. We krijgen wat lekkers tijdens het wachten en bij vertrek krijgen we nog een cake en fles wijn cadeau. Tot slot mochten we ook onze drone nog gratis achter laten tot we weer terug komen, wat voor ons een hoop zorgen weg neemt. Let op, een drone is ten strengste verboden in Marokko dus laat deze achter in Spanje.

Het haven proces

Veerboot in Tanger-Med

De laatste stap is natuurlijk met de camper naar de haven rijden. Er vanuit gaande dat je net van de PIF afkomt volg je de bordjes ferry Tanger. Let op, hier word het even lastig. Bij de laatste rotonde denk je dat je links af moet, waar ook de veerboot haven van Ceuta ligt, maar hier ga je dus de gehele rotonde rond. Vervolgens neem je de bocht naar rechts en staat er een heel klein bordje en poortje naar de veerboot haven van Tanger-Med.

Aan de Spaanse zijde van de veerboot terminal is het allemaal nog niet zo heel spannend. Na een uur wachten mogen we de veerboot op rijden. Op de veerboot moet je bij de balie een formulier ophalen welke je direct moet invullen. Hier staan een aantal gegevens op uit je paspoort, maar ook bijvoorbeeld een verblijfsadres in Marokko. Bij dit adres vulde wij het adres van de eerste camping in Asilah in. Vervolgens ga je met het briefje naar de politie, welke zich ergens aan boord van het schip bevind (de locatie hiervan verschilt per veerboot).

Aankomst haven Tanger-Med

Scan in de haven

Na een tocht van anderhalf uur kom je aan in de haven van Tanger-Med. De haven ligt echter wel nog op ongeveer 30 kilometer rijden van de stad Tanger af. Hier rijd je van de boot af en word direct je paspoort gecontroleerd. Een stukje verderop kom je bij de douane terecht, waar alle voertuigen in een rij worden gezet. Hier staat een grote vrachtwagen met een scanner die over alle voertuigen heen rijd om te kijken of er niks verdachts in de auto te vinden is. Daarna rijd je weer een stukje door tot het laatste station. De gegevens van je paspoort en kentekenbewijs worden nogmaals ingevuld en ze kijken kort binnen in de camper. Als je door mag rijden, krijg je een klein ticket mee welke dient als een Marokkaans kentekenbewijs, verlies dit niet!

Wisselkantoor haven

Zodra je door de douane heen bent kom je op een parkeerterrein waar je geld kan wisselen. De wisselkoers is bij alle kantoren 1 euro = 10.5 dirham. Mocht je auto niet verzekert zijn in Marokko, dan kan je ook een lokale verzekering hier afsluiten. Zorg dat je tenminste 100 dirham bij je hebt voordat je door rijd, de snelweg richting Rabat is namelijk een tolweg. Je merkt als snel dat er een hoop bedelaars langs de weg staan, rijd hier gewoon door omdat hun intenties niet duidelijk zijn. De eerste kilometers in Marokko zullen wennen zijn, maar bied een mooi avontuur.

De weg terug

De weg terug naar Spanje is eigenlijk het spannendste proces voor je trouwe viervoeter. Jaren geleden is er een grote uitbraak geweest van Rabiës in Spanje, afkomstig uit Marokko. Gelukkig is het de Spaanse overheid gelukt om dit op te lossen, maar dit mocht niet nogmaals voorkomen. Als preventie maatregel is ingevoerd dat je je bij terugkomst een geldig titerbepaling moet laten zien voor je hond. Gelukkig is het zo dat op de heenweg al het papierwerk goed gecontroleerd word zodat je eigenlijk al gewaarschuwd word voor vertrek naar Marokko als er iets mis is.

Mocht het nou toch zo zijn dat je bijvoorbeeld je papierwerk kwijt raakt en je vreest dat je hond niet terug kan hebben we geruchten gehoord over een alternatieve weg. Een Duits koppel heeft namelijk een straathond uit Marokko weten mee te smokkelen naar Spanje. Als je via Marokko de grens over rijdt naar de Spaanse exclave Ceuta, word er niet gecontroleerd op honden. Let op, dit hebben we alleen gehoord en niet zelf ervaren. Ook op dit moment zitten we zelf nog in Marokko en moeten we de overvaart naar Spanje terug ook zelf nog ervaren, dus dit stukje is enkel wat wij konden vinden online. Zodra wij terug zijn in Spanje passen wij dit aan naar onze eigen ervaring.

We hopen dat wij op deze manier al jullie vragen hebben weten te beantwoorden en het een hoop zorgen weg neemt. Neem ook eens een kijkje op onze pagina met blogs over Marokko, wellicht doe je nog wat goede inspiratie is!