Ga naar de inhoud
Home » Recente Blogs » Week 28 – Eerste week Marokko met de camper

Week 28 – Eerste week Marokko met de camper

We beginnen het nieuwjaar ook met een nieuw land, Marokko. Marokko is een land in het noordwesten van Afrika en wordt gescheiden van Europa door de straat van Gibraltar. We nemen de veerboot vanaf Algeciras welke in anderhalf uur ons brengt naar de havenstad Tanger-Med. Deze week maken we voor het eerste kennis met de Noord-Afrikaanse cultuur, zien we hoe het is om in Marokko met de camper te rijden, en bezoeken we steden als Asilah, Rabat en Casablanca.

Eerste ervaring in Marokko met de camper

We komen ’s avonds aan in de haven van Tanger-Med. We raden aan om de veerboot niet te laat te nemen zodat je nog met daglicht aan komt op je bestemming, het is immers erg wennen om te rijden in Marokko. We rijden naar de kustplaats Asilah welke op iets meer dan een uur rijden ligt van de veerboot haven. De route is een betaalde tolweg van goede kwaliteit. Echter vind je langs de weg veel bedelaars en straathonden die spontaan de weg oversteken, opletten dus.

Asilah

Asilah
Medina van Asilah

Onze eerste kennismaking is met de stad Asilah. We hebben hier een goedkope camperplaats (Camping Echrigui) buiten de stad. We betalen 7 euro per nacht en de voorzieningen zijn erg simpel, maar de eigenaar is erg vriendelijk. Vanaf de camping kan je een taxi nemen of loop je in een kwartier tijd naar de medina. Een Medina is het oude centrum van de stad, vaak omringt door een mooie stadsmuur. Je vind hier veel winkeltjes, restaurantjes en uiteraard ook een moskee. De medina van Asilah laat je goed onderduiken in de lokale cultuur en bereid je alvast voor. De grotere steden kunnen namelijk best intens zijn met de vele kleine straatjes en de drukte die op je af komt.

Rabat, hoofdstad van Marokko

We rijden 2 uur verder over de tolwegen van Marokko met de camper en komen in de hoofdstad aan. De meeste mensen zullen denken dat dit Casablanca is of Marrakesh, maar schijn bedriegt, dit is Rabat. Rabat heeft weinig campings dus het is verstandig om van te voren te zorgen dat je genoeg water hebt en alle tanks hebt geleegd. We vinden een betaalde parkeerplaats net buiten de medina van Rabat, welke erg veilig is en 50 cent per uur kost.

Kasbah in Rabat

Rabat is een super leuke en interessante stad waar je makkelijk een aantal dagen kan verblijven. De medina heeft een groter souk waar je alles kunt kopen wat je kan bedenken. Een souk is een stadsdeel met kleine lokale winkeltjes, dit is ook de plek waar je in Marokko het beste je boodschappen kan doen. Naast de souk heb je aan zee ook nog de Kasbah. Dit is een stadsdeel dat vroeger ook diende als fort en het kenmerkt zich vooral door zijn grote hoge muren. Je dwaalt hier door de witte straatjes en aan het einde vind je een groot plein met een prachtig uitzicht over zee. De stad is in de middeleeuwen gebruikt als piratendorp waarvandaan een hoop rooftochten werden georganiseerd tegen Europese scheepvaarders.

Tot slot is de Hassan II toren echt nog het bezoeken waard. De toren is een een minaret van een incomplete moskee. De bouw van de toren begon in 1195 maar werd gestaakt na het overlijden van de zittende sultan. Het plein staat vol met pilaren, welke zouden dienen als ondersteuning van de grootste moskee ter wereld, maar dit plan is dus nooit uitgevoerd. Naast de toren is een prachtig mausoleum gebouwd waar Hassan II zijn laatste rustplaats vind.

Casablanca en de moskee Hassan II

Hassan II moskee
Hassan II moskee

We eindigen de week in Casablanca, een van de koningssteden. Ook hier geld, weinig campings, dus we zijn aangewezen op een betaalde parkeerplaats. We staan aan de boulevard ten westen van het stadscentrum. De parkeerplaats kost 50 dirham per nacht en je vind hier ook toiletten. Op loopafstand kom je bij de Morocco Mall, de grootste shoppingmall in Afrika met vele luxe merken en een groot aquarium.

We nemen de taxi naar de Hassan II moskee, welke de belangrijkste trekpleister is van Casablanca. De Hassan II moskee is de grootste moskee van het land en zelfs van heel Afrika. De moskee is pas gebouwd in 1993 en kostte maar liefst 600 miljoen euro. Het mooie aan de moskee is dat een groot deel van de bevolking betaald heeft hiervoor, en dus ook gezamelijk eigendom is van de bevolking. De moskee ligt aan zee en je kan deze al vanaf ver zien door de minaret van 210 meter hoogte. De moskee is een van de weinige die je ook mag bezoeken als niet-moslim. Voor 120 dirham kun je een tour boeken met een gids die ongeveer 3 kwartier duurt. Vergeet niet goed te kijken op welk tijdstip de moskee open is, aangezien deze soms sluit voor een gebed.

Vergeet ook niet te kijken bij onze andere bestemmingen voor meer inspiratie voor jouw reis in Marokko met de camper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *