Ga naar de inhoud
Home » Recente Blogs » Week 5 of vanlife: De Schotse kust van Aberdeenshire

Week 5 of vanlife: De Schotse kust van Aberdeenshire

Stonehaven

We beginnen deze week in het kleine kustplaatsje Burghead gelegen in de provincie Moray, aan de Schotse kust. Burghead is een klein vissersdorpje met een leuk haventje. We hebben een P4N locatie gevonden direct aan zee met een prachtig uitzicht. We boffen want bij de haven zijn openbare toiletten en kunnen we ook eindelijk ons chemisch toilet weer legen. Als het eb is kun je heerlijk lopen over het strand met de hond. Ook erg leuk, soms zijn er zeehonden te zien in de haven!

De volgende ochtend rijden we weer verder, we hebben op de kaart een bijzonder plaatsje ontdekt! We rijden eerst nog langs Elgin. De plaats is bekend door de ruïne van een oude kerk, de Elgin Abbey. Voor ons was het meer bekend omdat we hier bij het lokale zwembad konden douchen. Na even opgefrist te zijn rijden we naar het bijzondere plaatsje, Buckie! We wilde hier graag even heen omdat onze bus ook zo heet, hoe toevallig kan het zijn! Overnachten doen we echter in het plaatsje Portgordon, weer prachtig met uitzicht over zee. Bij het vliegen met de drone stuit ik op een groep zeehonden! We wandelen er naar toe, blijkbaar maar op een paar honderd meter van de camper af. Er liggen zo’n 100 zeehonden op het strand en in zee zie je overal hun kopjes boven het water uitkomen. Wat boffen we weer!

Stonehaven

Een uur zuidelijker aan de Schotse kust komen we in Stonehaven. We hebben een plekje gevonden aan de boulevard met uitzicht over zee. De plaats is erg prettig omdat het zwembad direct achter de boulevard ligt, en hier kun je voor weinig geld een heerlijke warme douch nemen. Stonehaven is een heerlijke plaats om lekker te wandelen. Het centrum is niet heel groot maar de haven is erg fotogeniek. Je kunt vanaf hier naar boven lopen en in een half uur loop je richting het prachtige kasteel genaamd Dunnottar castle. Het kasteel, welke eigenlijk meer een ruïne voorstelt, is nog dagelijks geopend en entree kost 10,50.

Stirling

Vanwege het slechte weer aan de Schotse kust besluiten we het binnenland in te duiken. Onze bestemming is de Schotse stad Stirling, welke boven op een grote rots ligt. Stirling, gelegen in het hart van Schotland, betovert met zijn historische pracht en adembenemende landschappen. De imposante Stirling Castle, op een vulkanische heuvel, domineert de skyline en biedt een panoramisch uitzicht over de omliggende valleien. De stad ademt geschiedenis met zijn geplaveide straatjes en historische gebouwen, waaronder de indrukwekkende Holy Rude Church, die dateert uit de 15e eeuw.

De rivier de Forth slingert zich elegant door het landschap, terwijl het nabijgelegen Wallace Monument herinnert aan de Schotse held Sir William Wallace. Stirling staat bekend als het “Poort naar de Hooglanden” en heeft een tijdloze charme die bezoekers betovert met zijn culturele erfgoed en natuurlijke pracht.

Falkirk Wheel en de Kelpies

Tot slot bezoeken we nog twee bijzondere locaties in het plaatsje Falkirk, waar je echt geweest moet zijn! Eerst bezoeken we het Falkirk Wheel, dit een enorm sluizencomplex waarbij het kanaal omhoog word getild en als een soort klok rond draait. De versnelde opnames zien er erg spectaculair uit, maar in werkelijkheid gaan er zo 20 minuten overheen.

Een klein stukje verderop vind je de Kelpies. Dit zijn twee beelden van paardenhoofden die de moderne poortwachters vormen tot de Schotse Hooglanden. Een Kelpie is een Schots mythologisch wezen welke rondom de grote Lochs leefden. Kinderen kregen enge verhalen te horen van dit wezen zodat ze konden leren omgaan met de gevaren van de grote meren. Mocht je willen zien hoe dit er allemaal uit ziet, klik dan vooral even op de video hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *